14-01-2018

Horse Auction Belgium breekt records

De springpaarden- en embryoveiling Horse Auction Belgium heeft zaterdag haar beste omzet ooit gedraaid voor een volgepakte VIP op Sentower Park. De Zweedse springamazone Johanna Wallter, die momenteel in Amerika rijdt, verzekerde zich in Opglabbeek van een toptalent. Ze kocht samen met haar moeder de met veel vermogen springende hengst Prado van het Genelaar (Cardento x Burggraaf) voor 46.000 euro.
 
De 25 springpaarden, geboren in 2014 en 2015, brachten samen 540.500 euro op, oftewel een gemiddelde prijs van 21.620 euro. De zes embryo’s, ingebracht door Flanders Foal Auction, werden samen voor 95.000 euro verkocht. Het embryo van Heartbreaker uit de 1.60m Grand Prix-merrie Pernot (v. Burggraaf) werd door Luk Van Puymbroeck over de telefoon naar Zwitserland verkocht voor 24.000 euro. 
 
Even leek het erop dat er meer animo was voor de embryo’s waarbij de verwachtingswaarde een grote rol speelt, dan voor de springpaarden die tijdens het vrijspringen te beoordelen waren. Tegen het einde van de veiling tikte veilingmeester Koen Olaerts de jonge springtalenten voor steeds hogere prijzen af. 
 
Michel Spaas, al vanaf de eerste editie kartrekker van de veiling en dit jaar samenwerkend met Cristophe Gijbels, Kevin Gielen en Lore Penders, is na afloop zeer tevreden. “Het was in mijn ogen een heel realistische veiling zonder klaargemaakte deals zoals je vaak op veilingen zien. Daar bedoel ik mee dat we van tevoren niet wisten waar de paarden naar toe zouden gaan. We hadden dit jaar wat meer klanten en de paarden gingen naar diverse landen, zelfs naar China. Leuk ook dat Johanna Walter echt een crack heeft gekocht. Ik pas al jaren op haar jonge paarden en deze zal voorlopig ook op mijn stal blijven.”
 
Nederlandse investeerders sloegen ook hun slag. Reggy Hoffmann mag aan de slag met drie jonge paarden, waaronder de op één na duurste (42.000 euro), de met veel vermogen springende Pacquiao WDH (Thunder van de Zuuthoeve x Le Tot de Semilly). “De eigenaar huurt twee stallen bij ons voor zijn dressuurpaarden en wilde graag springpaarden kopen”, vertelt Reggy Hoffmann. “We zijn speciaal voor de veiling hierheen gekomen. Vorig jaar kochten we een nu vierjarige Diamant de Semilly. Die springt verrekkes, echt heel goed! Dit is een fantastische veiling met paarden waar je nog waarde aan kan rijden. Ik vind internationaal rijden leuk, maar zit net zo lief op een jong paard dat veel kwaliteit heeft.”
 
Hank Melse en Eric Morssinkhof legden de Carrera VDL-zoon C James WS Z vast voor 14.000 euro en de fantastisch springende El-Future van ‘t Ameldonk Z (El Torreo de Muze x Cash) voor 28.000 euro.
 
Voor 36.000 euro werden Koh I Noor (Kannan x Verdi) uit de halfzus van de 1.60m springende hengst Tannenhof’s Chaco Chacco en de hengst Domingos JT Z (Dieu Merci van T&L x Carthago), een halfbroer van olympisch springpaard Hardrock Z, afgeslagen. Twee paarden brachten 34.000 euro op: Dream Boy (Diarado x Carpaccio) en Intense Royal Z (Inshallah de Muze x Quantum). Voor 30.000 euro werd Akihito JT Z (Aktion Pur Z x Air Jordan Z) afgeslagen.


Klik hier voor een fotorapportage

 Auteur: Wendy Scholten 

 

 

 

 

 

 

 Pictures
News

» click here for the complete news archive